Grils, mangalis vai bārbekjū – Ko izvēlēties?

Vasara gandrīz jau klāt, un tas nozīmē vien to, ka drīz privātmāju dārzos sāks smaržot pēc šašlikiem un ceptas gaļas. Bieži vien siekalas saskrien mutē, jūtot šādu smaržu vien. Un tā vien gribas pievienoties jautrajam pulciņam dārzā, kurus apņem tik kārdinošā smarža. Bet ja ir savs gabaliņš, savs stūrītis zemes – ideāli! Paši varam kļūt par tiem, kuri no sava dārza raida kaimiņu virzienā neticami gardas smaržas.

Bet uz kā tad labāk cept? Kādus rīkus un instrumentus izvēlēties? Vieni teiks – grils, citi izvēlēsies mangali, bet vēl daļa izmantos amerikānisko nosaukumu un vēlēsies savā dārzā rīkot bārbekjū ballītes. Tad nu atliek vien izvēlēties vispiemērotāko ierīci, lai dārza gaļas cepšanas pasākumi izdotos tieši tādi, kādus esam tos plānojuši.

Tradicionāli gaļas cepšana piknikā vai dārza ballītē notiek mangalī – uz oglēm, tomēr rietumu kultūras ietekmē esam iepazinušies arī ar jau minēto grilu un bārbekjū. Ko tad īsti tas nozīmē un ar ko šīs ierīces atšķiras?

Mangalis ir visvienkāršākais un mums pazīstamākais – burtiski “ogļu panna”. Metāla kastē uz oglēm, ko iegūst, dedzinot malku vai pieberot jau gatavas nopērkamās ogles, uz iesmiem cep gaļu vai zivis. Reizēm cepšanai tiek izmantotas restes. Mangaļiem pārsvarā nav vāka un tie lielākoties sastopami taisnstūra formā. Ja agrāk mangaļus gatavoja no vara, bet mūsdienās bieži tiek izmantots čuguns.

Tā kā bārbekjū pazīstam vairāk no amerikāņiem, tad ar šādu vārdu parasti tiek apzīmēts tieši pats pasākums, kad draugi, ģimene un kaimiņi pulcējas uz kopīgu maltīti dārzā vai piknika variantā. Viens no galvenajiem elementiem ir samērā komplicēta stacionāra ierīce, kurā uz oglēm tiek cepta gaļa, zivis un citi produkti. Komplektā šādai ierīcei (kas ir diezgan liela savos izmēros) ietilpst dažādi papildrīki, piemēram, plīts virsma, kūpinātava un citas sarežģītas ierīces. Īstu stacionāro bārbekjū cepšanas krāsni Latvijā nopirkt un uzstādīt ir ļoti sarežģīti un dārgi. Runājot par vienkāršākiem un mobilākiem bārbekjū, tehniski tie neatšķiras no parastajiem griliem. Gan grils, gan vienkāršākais bārbekjū ir ierīce, kurā gluži tāpat kā mangalī, var gatavot ēdienu uz karstām oglēm. Kā likums, grils gan ir aprīkots ar restēm un lielākoties – arī ar vāku. Restes un vāks ir viena no galvenajām grila un mangaļa atšķirībām.

Tā kā jau noskaidrojām, ka bārbekjū un grils pēc būtības nozīmē vienu un to pašu, kura ļauj cept ēdienu virs oglēm, gāzes liesmas vai ar elektrības palīdzību, tadpirmā lieta, kas jāizlemj, meklējot savu grilu- tā darbības princips.

Elektrisko grilu trūkums ir tas, ka tuvumā jābūt strāvas avotam. Ja dārzam vēl šāds grils būs samērā labs, tad piknikā to līdzi nepaņemt. Turklāt, arī piemājas dārzā grila novietošanas iespējas būs tik ierobežotas, cik garš būs pagarinātāja vads. Tiesa, elektriskais grils darbojas nevainojami, tas ir ērti lietojams un paredzams, tomēr tam ir nepieciešama elektrība.Gāzes un “ogļu” grili atšķiras tikai ar kurināmā materiāla tipu.

Gāzes grili nebūt nedarbojas līdzīgi gāzes plītīm, kā varētu šķist. Īstajā gāzes grilā gāze karsēs nevis restes, bet speciālus vulkāniskos akmeņus, kas ievietoti grilā. Šie akmeņi nodrošina noturīgu, izkliedētu un diezgan stipru karstumu. Vienkārši lietošanā, jo izpaliek ņemšanās ar oglēm, aizdedzināšanas šķidrumu, iekuršanu, nav jātīra pelni un jāveic citas darbības. Tomēr ir trūkums, jo uz gāzes grila pagatavotajai gaļai pietrūks īpašās “dūmu piegaršas”, kāda ir, cepot uz karstām kokoglēm.

Meklējot grilu, kas darbotos līdzīgi mangalim, uzmanība jāpievērš tradicionālajām ierīcēm, kas tiek kurinātas ar oglēm vai malku.