Kā izvēlēties piemērotāko ledusskapi?

Ledusskapis virtuvē ir viena no galvenajām ierīcēm – bez tā saimniecība īsti nav iedomājama. Vai nu tas ir lielāks, mazāks, jaudīgāks, ar neskaitāmi daudzām funkcijām vai pieticīgs – virtuvē tam vieta ir atrasta jebkurā gadījumā. Arvien vairāk un vairāk pircējiem tiek piedāvāti jauni ledusskapju modeļi, kur katrs nākamais spēj nedaudz vairāk par iepriekšējo. It kā savādi – ledusskapim taču ir sava pamata funkcija, kam gan tam nepieciešamas citas, jaunas un savādākas? Bet noder!

Pamatā vēlamies, lai mūsdienīgs ledusskapis ne tikai iekļautos virtuves kopējā interjerā, bet arī būtu ērts un praktisks lietošanā. Tāpēc – pirmkārt, nozīme ir izmēram. Pērkot jaunu ledusskapi noteikti jāņem vērā virtuves izmēri un cilvēku skaits ģimenē. Ja virtuve ir liela un plaša, var izvēlēties liela izmēra ledusskapi, piemēram, Side-by-Side ledusskapja modeli, bet ja telpa ir neliela un arī ģimenē cilvēku nav daudz, liels ledusskapis tikai izņems papildu vietu un nebūs gluži noderīgs. Ledusskapja augstumu var noteikt pēc pārējām virtuves mēbelēm. Lai to būtu ērti lietot visiem ģimenes locekļiem optimālais ledusskapja augstums skaitās no pusotra metra līdz metram astoņdesmit. Augstums ir svarīgs, jo, ja ledusskapis būs pārāk zems, katru reizi vajadzēs pieliekties un būs neērti locīties lai tiktu pie ledusskapī noglabātās pārtikas. Standartā ērts skaitās šaurs un ne pārāk augsts ledusskapis. Pirms veikalā noskatām kādu konkrētu modeli, vispirms vajadzētu nomērīt to un pārliecināties, ka ledusskapi varēs ienest pa durvīm un novietot paredzētajā vietā tā, ka ledusskapja durvis atvērt būs viegli un tās netraucēs citiem virtuves priekšmetiem.

Nākamais svarīgais kritērijs ir tilpums. Tilpumu parasti nosaka pēc cilvēku skaita ģimenē un ēdienu gatavošanas biežuma. Ja ģimenē ir viens cilvēks, tad pietiek ar ledusskapi, kura apjoms ir līdz 150 litriem, bet ja ģimenē ir vairāk par diviem cilvēkiem, noteikti jādomā par ietilpīgāku ledusskapi. Pats optimālākais modelis ir Eiropas standarta paraugs ar ietilpību 250-300 litri.

Nelielai virtuvei piemērotāks būs vienas kameras ledusskapis un tie joprojām ir ļoti pieprasīti. Tiesa, arī ierīce ar divām kamerām – kur ir gan saldētava, gan ledusskapis, ir ļoti aktuāla. Tā produktus var uzlabāt daudz ilgāk, it sevišķi saldējot uz ziemu dārzeņus, augļus vai sēnes.

Skatoties pēc ledusskapja kopšanas un “atkausēšanas” veidiem, pastāv trīs veidu ledusskapji atkarībā no atkausēšanas sistēmas – pilienveida sistēma ledusskapja kamerā, jeb manuāla atkausēšana saldētavā, pilienveida sistēma ledusskapja kamerā, jeb No Frost sistēma saldētavā un No Frost sistēma kamerā un saldētavā. Manuālā atsaldēšanas sistēma paredz, ka reizi pusgadā nepieciešams izslēgt ledusskapi un izslaucīt ūdeni, kas radies sarmas kušanas rezultātā. Savukārt diezgan jaunā No Frost tehnoloģija, nodrošinot optimālu ventilāciju, samazina mitruma daudzumu ledusskapja iekšienē un novērš ledus un sarmas veidošanos. Līdz ar to nav nepieciešama regulāra ledusskapja atsaldēšana.

Skaļas ierīces mājās īsti neviens nevēlas. Kāpēc lai mēs gribētu ledusskapi, kas naktī darbojas tik skaļi kā izsalcis vēders? No ledusskapja kompresora kvalitātes būs atkarīgs trokšņa līmenis. Kompresors atbild par ledusskapja darbu, tāpēc arī tā kvalitāte nosaka arī ierīces kalpošanas ilgumu. Vislabākā izvēle mūsdienās ir ledusskapis ar digitālo kompresoru, kurš darbojas klusāk nekā standarta ierīce. Tāpat, vairākiem modernajiem ledusskapjiem iekšējās kameras siena ir izgatavota ar speciālu antibakteriālu pārklājumu no materiāla, kas satur sudraba jonus. Būtu vērts pievērst uzmanību šādiem modeļiem, tas ir lielisks veids kā novērst nepatīkamas smakas.